اینجوری کمتر فراموش کن!

سلام رفقا! پویا هستم مدرس زبان انگلیسی در کرمان.
نزدیک به یک ساعت مشغول خواندن و تمرین یکسری جملات و کلمات انگلیسی بودی. خیلی دقت کردی و وقت گذاشتی. اما فرداش و یا حتی یک ساعت بعدش حس میکنی چیزی یادت نیست. حس میکنی فراموش کردی. این حس فراموشی همیشه در تمام مسیر ممکن هست همراهت باشه. چندین درس از یک کتاب رو خوندی اما درسهای اولی رو خوب یادت نمیاد. ممکنه از خودت بپرسی چقدر فراموش کردم. کجای کارم ایراد داره؟
هیچ جای کارت ایراد نداره و قبل از اینکه به خودت سخت بگیری این رو بدون که موقعیت بالا برای همه اتفاق میفته. یکی از دغدغه های ما فراموش کردن کلمات یا مطالب جدیدی هست که یاد گرفتیم. (خیلی نامردیه. این همه وقت گذاشتم.) اما نگران نباش رفیق من. فراموش کردن بخشی از فرایند مسیر هست. برای همه هست. همه فراموش میکنن اما راهکارهای مختلفی برای تقویت حافظه وجود داره. تمارین مختلفی برای تقویت حافظه . کمتر فراموش کردن وجود دارد که من در اینجا به تعدادی از آنها اشاره می کنم.
1. حس و دیدگاه مثبت
اولین مورد برای کم کردن فراموشی داشتن و حفظ دیدگاه مثبت به یادگیری خودتان هست. وقتی حس بد یا منفی نسبت به هر چیزی دارین از جلسه مطالعاتی خودتان قطعا نتیجه کمی خواهید گرفت چرا که احساسات شما بر کیفیت یادگیری شما و میزان فراموشی بعد از آن تاثیر مستقیمی خواهند گذاشت. پس در زمان مطالعه مراقب حس درونیتون باشید. حس خودتون رو با انجام مدیتیشن یا گوش دادن به آهنگ مورد علاقتون به مثبت تغییر دهید و سپس شروع کنید. در زمان مطالعه تلاش کنید این حس رو نگه دارید و اگر لازم شد برای داشتنش یا برگشتش دوباره اقدام کنید. گاهی اوقات برای خلق حس مثبت در هنگام شروع مطالعه به تجارب و خاطرات مثبت خودتون در زمان مطالعه که قبلا براتون اتفاق افتاده فکر کنید.
2. سالم بمانید!
برای کم شدن میزان فراموشی یا به عبارت دیگر بهتر یاد گرفتن لازم هست مراقب خودتان و سلامتیتان باشید. امری بدیهی هست اما بهترین کیفیت یادگیری زمانی اتفاق می افتد که شما وضعیت بدنی سالمی داشته باشید. خواب کافی، غذای سالم و ورزش مناسب سه ضلع تشکیل دهنده مثلثی هستند که اگر به خوبی بهش پایبند باشید قطعا بهتر یاد خواهید گرفت. در همین راستا شما باید یاد بگیرید چه جوری تنشها و استرسهای مختلف رو از خودتون دور نگه دارید یا چه جوری به روشی سالم باهاشون کنار بیایید. اگر ذهن شما در گیر مسائل حاشیه ای باشد به این معنی هست که بخشی از ظرفیتش را صرف فکر کردن و بررسی آن موارد می کند. واضح هست که اگر ذهن بر روی محتوایی انگلیسی که به شما تدریس شده است متمرکز بماند نتیجه بهتری خواهید گرفت.
3. زمان و مکان مطالعه
برای اینکه کمتر فراموش کنید باید به مکانی که در آن به مطالعه و تمرین می پردازید به خوبی دقت کنید. قطعا محیط شلوغ و مملو از حواس پرتیهای مختلف به کیفیت یادگیری شما کمک نخواهد کرد. مهمترین کاری که باید انجام دهید حذف مواردی هست که حواس شما رو پرت می کنند و باعث می شوند تمرکز خودتون رو از دست بدهید. اگر مثلا برای مرور و تمرین انگلیسی لازم هست از گوشی موبایل خود استفاده کنید حتما قسمت نوتیفیکیشنهای نرم افزارهای مختلف رو خاموش کنید که با پیغامهای مختلف حواس شما رو پرت نکنند. زمان مطالعه هم امر مهمی هست که باید به آن دقت کرد. شاید مهم نباشد در چه ساعتی از شبانه روز مطالعه می کنید اما قطعا سرحال و با انرژی بودن شما در آن ساعت امری حیاتی و تعیین کننده هست. پس ساعتی که بهترین سطح انرژی رو دارید به مطالعه بپردازید تا کمتر فراموش کنید.
4. بلند بلند بخوانید!
برای افزایش یادگیری منطقی هست از هر ابزاری که در اختیار دارید استفاده کنید. نباید در یک جا ساکن بنشینید و انگلیسی رو تمرین کنید. نباید بدون حرکت و صدا تمرین کنید. کلمات و عبارات انگلیسی رو با حرکات بدن همراه کنید تا بهتر یاد بگیرید. حرکات بدن به شما کمک زیادی خواهند کرد شاید به علت اینکه باعث افزایش ضربان قلب و اکسیژن رسانی می شوند. با چشمان خود کلمه و جملات رو ببینید و بلند بلند بخوانید که گوشهای شما هم بشنوند. این گونه شما راههای ورود اطلاعات را افزایش می دهید و در نتیجه کمتر فراموش می کنید.
5. زیاد نخوانید!
یکی از اشتباهات متداول در یادگیری انگلیسی در بین خیلی از فراگیران این هست که در یک روز ساعات طولانی رو به یادگیری می پردازن. مطالعه طولانی مدت از آنجایی که ذهن رو خسته می کنه بازدهی کمی داره و باعث میشه فراموشی بیشتری داشته باشیم. در عوض باید به جای انگلیسی خواندن چند ساعته در یک روز آن رو به قستمهای کوچکتر اما تکرارهای بالاتر تقسیم کنی. به عبارتی دیگر به جای مطالعه در روز جمعه برای 7 یا 8 ساعت باید در طول هفته و هر روز مطالعه و تکرارها رو انجام داد. علاوه بر این در اولین ساعات مطالعه یک مطلب بیشترین میزان فراموشی را داریم پس مهم هست که تکرارها در اوایل یادگیری با فاصله کمتری اتفاق بیوفتن. اگر در کلاس شرکت کنی و دو روز بعد بخواهی تمرین کنی قطعا خیلی از آموزشها رو فراموش کردی و کیفیت یادگیری شما کاهش می کنه.
6. یک تمرین کاربردی
حالا راهکار چیه؟ به جای صرف ساعتها یادگیری انگلیسی یا هر مطلب دیگری، یادگیری را به مراحل یا تکه های کوچکتر تقسیم کنین. در نظر بگیرین من یک جلسه مطالعاتی در حد 45 دقیقه یا بیشتر دارم. در آن زمان به انجام یک فایل صوتی و یادگیری کلمات و نکات گرامری مختلفی از آن می پردازم. اگر بخواهم فراموشی کمتری داشته باشم واجب هست مراحل زیر را به ترتیب پس از اتمام جلسه ام انجام دهم تا بهتر یاد بگیرم و کمتر فراموش کنم.
- 5 دقیقه مرور در انتهای جلسه
- 5 دقیقه مرور پس از یک استراحت کوتاه
- 5 دقیقه مرور در انتهای روز
- 5 دقیقه مرور فردا صبح
- 5 دقیقه مرور هفته بعد
- 5 دقیقه مرور چند هفته بعد
ممکن هست به نظر برسه که فرایند مطالعه و یادگیری اینجوری سختتر خواهد شد. تصورت درست هست. در ابتدا انجام دادن این تکرارها راحت هست چون حجم مطالب کم هستند اما به مرور زمان به علت بالا رفتن صفحات تدریس شده ممکن هست زمان مناسب تکرار رو فراموش کنی یا گیج بشی که در چه تاریخی می بایست مرور انجام بشه. حتما در دفترچه ای یا یک فایل اکسل تاریخهای مرور رو یادداشت کن . اینجوری شانس بهتری برای یادگیری و کمتر فراموش کردن داری.
امیدوارم روزی برسه که سطح زبان همتون از من عالیتر بشه.
اگر دوست داشتی نگاهی به این مطالب بنداز.
5 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.