اینجوری برای تافل IBT آماده شو!

سلام و درود! پویا هستم مدرس زبان انگلیسی از کرمان
یکی از امتحانات بین المللی که برای زبان آموزان انگلیسی اهمیت بسزایی می تواند داشته باشد امتحان تافل IBT هست. این امتحان توسط Educational Testing Service یا ETS به طور خلاصه در سرتاسر دنیا از جمله ایران برگزار می شود. این امتحان ترکیبی از چهار مهارت اصلی- صحبت کردن، گوش دادن، نوشتن و خواندن- و سه مهارت فرعی- کلمه، گرامر و تلفظ- زبان انگلیسی هست. در امتحان این هفت مهارت با همدیگر ادغام و تست می شوند تا سطح مهارت زبان انگلیسی افراد را بسنجند. آماده سازی و گرفتن نمره قابل قبول برای خیلی از افراد اهمیت دارد و من قصد دارم در این مقاله شما را در ابتدا با امتحان و دوم با نحوه آماده سازی برایش آشنا کنم.
امتحان چه بخشهای دارد؟
محتوای امتحان آکادمیک هست. به عبارتی دیگر مواردی که در امتحان باهاشون رو به رو می شوید مربوط به موقعیتهای هستند که در محیط کلاس و دانشگاه متداول می باشند اما شما نیازی به داشتن دانش تخصصی رشته های آکادمیک برای پاسخگویی به سوالات ندارید. مدت زمان امتحان حدود سه ساعت خواهد بود پس خودتان را باید برای یک ماراتن آماده کنید.
در قسمت ریدینگ که بین 54 تا 72 دقیقه طول می کشد شما باید سه یا چهار متن را مطالعه کنید. هر متن حدود 700 کلمه دارد و 10 سوال که به آنها پاسخ می دهید. این متنها درباره رشته های مختلف دانشگاهی هستند اما برای درک و پاسخ دادن به سوالات نباید متخصص آن رشته باشید. بسته به پاسخهای درست شما نمره ای بین صفر تا سی دریافت می کنید. در قسمت بعدی که لیسنینگ می باشد در مدت زمانی بین 41 تا 57 دقیقه شما به سه یا چهار سخنرانی و دو یا سه مکالمه گوش خواهید داد. تعداد سوالات برای هر سخنرانی 6 و برای هر مکالمه 5 عدد می باشد. با توجه به پاسخهای درست شما نمره ای بین صفر تا سی دریافت خواهید کرد.
در قسمت صحبت کردن شما باید به چهار سوال پاسخ دهید. در سوال اول شما باید نظرتون رو درباره یک موضوع متداول در دانشگاه مثل منفعت مطالعه کردن در کتابخانه بیان کنید. سه سوال بعدی ترکیبی از گوش دادن به یک فایل صوتی و خواندن یک متن و پاسخ دادن به سوالی درباره آن دو می باشد. مدت زمان این قسمت 17 دقیقه هست و همانند بخشهای دیگر شما نمره ای بین صفر تا سی دریافت خواهید کرد. در نهایت، در قسمت رایتینگ شما 50 دقیقه فرصت دارید که به دو سوال پاسخ دهید. برای نوشتن پاسخ سوال اول شما در ابتدا متنی را می خوانید و سپس به یک فایل صوتی مرتبط گوش می دهید. نوشته شما ترکیبی از این دو محتوا خواهد بود و 20 دقیقه فرصت دارید. برای سوال دوم شما 30 دقیقه فرصت دارید و باید نظرتون رو درباره موضوعی بنویسید. نمره این قسمت هم بین صفر تا سی هست. برای اطلاعات بیشتر می توانید به سایت ETS که لینکش را در اینجا قرار دادم سری بزنید.
چه منابعی را بخونم؟
برای آماده سازی باید به دو قسمت توجه ویژه کرد. قسمت اول مهارت شما در استفاده از زبان انگلیسی و قسمت دوم دانش و مهارت شما در پاسخ دادن به سوالات مختلف امتحان هست. اگر مهارت انگلیسی مناسبی ندارید باید حتما بر روی زبان عمومی خودتون با استفاده از منابعی که توضیح می دهم تمرکز کنید و بعد به سراغ منابع خاص امتحان بروید.
منابع زبان عمومی
در ابتدا اگر به هر دلیلی نیازمند تقویت زبان عمومی خود هستید شما می توانید از کتاب Headway، چاپ پنجم، و یا American English File، چاپ سوم، برای بالا بردن درک کلی خودتان از زبان انگلیسی و تقویت تسلطتان به مهارتهای اصلی و فرعی انگلیسی استفاده کنید. اگر تا به حال زبان انگلیسی کار نکردید حتما از سطح اول این کتابها شروع کنید و اگر مقداری زبان انگلیسی می دانید از سطوح بالاتر این کتابها استفاده کنید. نمره مورد نظر شما در امتحان تعیین می کند که چه تعدادی از این کتابها را باید مطالعه کنید. برای مثال اگر به دنبال گرفتن نمره 80 در امتحان هستید و قبلا زبان انگلیسی کار نکردید لازم هست از کتاب Headway تا انتهای کتاب Intermediate و برای کتاب American File تا انتهای کتاب سه مطالعه با کیفیت و عمقی داشته باشید.
در راستای تقویت زبان عمومی خودتان می توانید از منابع زیر هم برای تقویت زبان انگلیسی خودتان استفاده کنید. کتاب Oxford Word Skill برای بالا بردن تعداد کلماتی که می دانید توصیه می شود. همچنین از کتاب English Grammar Course برای بهتر شدن دانش گرامر خودتان استفاده کنید. کتاب Inside Reading برای شناخت مهارتهای ریدینگ و تقویت درک مطلب بسیار کمک دهنده هست و در آخر کتاب Tactics for Listening را برای بالا بردن مهارت شنیداری شما توصیه می کنم. در استفاده از این کتابها به سطح زبان انگلیسی خودتان و کتاب توجه کنید تا یادگیری شما با کیفیت بالاتری همراه باشد. نمره مورد نظر شما در امتحان تعیین کننده است تا چه سطحی از این کتابها را باید مطالعه کنید اما جدول زیر می تواند به شما کمک زیادی کند.
نمره 80 به بالا | نمره 80 به پایین |
نام کتاب |
همه سطوح | سطوح مبتدی و متوسط |
Oxford Word Skill |
همه سطوح | سطوح مبتدی و متوسط |
English Grammar Course |
همه سطوح | سطوح یک و دو | Inside Reading |
همه سطوح | سطوح مبتدی و متوسط |
Tactics for Listening |
لازم به ذکر است مطالعه این کتابها می تواند به صورت تکمیلی در کنار Headway یا American English File انجام پذیرد و ضرورتی در کار نیست. همچنین شما می توانید از این منابع جداگانه هم استفاده کنید.
منابع مخصوص امتحان تافل
بعد از اینکه مدتی از منابع زبان عمومی استفاده کردید حتما لازم هست که به سمت منابع مخصوص خود امتحان بروید. شما در این منابع علاوه بر آشنایی با بخشهای مختلف امتحان و نوع سوالات به فراگیری استراتژیهای لازم مربوط به هر قسمت و سوال می پردازید. در ادامه لیستی از منابع مختلف برای آماده سازی امتحان آوردم. لازم به ذکر است که مطالعه این کتابها نظر شخصی من هست و قطعا کتابهای دیگری هم وجود دارند.
نام کتاب |
هدف استفاده |
The Official Guide to the TOEFL IBT Test | آشنایی با قسمتها، سوالات و استراتژیهای مربوط به امتحان و تمرین آنها؛ حاوی نمونه امتحان |
Pass key to the TOEFL IBT | آشنایی با سوالات و استراتژیهای امتحان؛ حاوی نمونه امتحان |
Barron’s Writing for TOEFL | آشنایی با قسمت رایتینگ و نحوه نگارش یک essay قدرتمند |
Answers to All TOEFL Essay Questions | خواندن نوشته های با نمره بالا و یادگیری نحوه نوشتن با مدل الگوبرداری |
504 | یادگیری و تمرین لغات مورد نیاز برای امتحان |
Essential Words for TOEFL | یادگیری و تمرین لغات مورد نیاز برای امتحان |
English Grammar Digest | یادگیری و تمرین گرامر مورد نیاز برای امتحان |
اگر به دنبال گرفتن نمره ای بالاتر از 80 هستید به شما توصیه می کنم کلیه منابع معرفی شده را با دقت و کیفیت بالا مطالعه کنید. همچنین نقش تمرین و تکرار را فراموش نکنید. قطعا کسی که قبل از امتحان 100 نوشته صحیح و بدون غلط انجام داده نمره بیشتری را نسبت به کسی که کمتر انجام داده خواهد گرفت. نمره های بالای امتحان فقط با تمرین و تکرار دست یافتنی خواهند بود.
چه جوری آماده بشم؟
بدون شک یک روش وجود ندارد و هر روشی دارای نقاط ضعف و قوت خودش می باشد. اگر با شرکت در کلاس تافل یا به صورت خصوصی با یک مدرس برای امتحان آماده می شوید یک برنامه آماده سازی همراه با آشنایی دقیق با قسمتها، بخشها، سوالات امتحان و استراتژیهای مورد نیاز برای پاسخگویی به هر نوع سوال به شما ارائه می شود. برنامه ای که در اینجا ارائه می شود پیشنهاد من برای کمک کردن به شما برای کسب نمره دلخواهتان هست.
در برنامه تمرینی یا روزانه شما باید تمامی موارد امتحان در نظر بگیرید تا به نمره مورد نظرتون دست پیدا کنید. شما می توانید بسته به برنامه روزتان همه مهارتها را در روز تمرین کنید یا در روزهای مختلف آنها را انجام دهید. انعطاف پذیری و در نظر گرفتن توان خودتان در اجرای برنامه خیلی مهم هست. از مدت زمان کم در روز شروع کنید و کم کم به آن اضافه کنید.
فرض بگیرید من در ابتدای راه توانایی سرمایه گذاری یک ساعت را دارم. سه روز در هفته را به مهارت لیسنینگ و اسپیکینگ اختصاص می دهم. برای هر کدام بیست دقیقه سرمایه گذاری می کنم و بیست دقیقه پایانی را صرف افزایش دایره لغات و بالا بردن مهارت جمله سازیم می کنم. اسپیکینگ، نوع لغات و جملات را می توانم به فایل صوتی که گوش دادم پیوند بدهم تا بتوانم با انسجام بالاتری تمرین و تکرار داشته باشم. سه روز دیگر هفته را صرف دو مهارت ریدینگ و رایتینگ می کنم. برای بیست دقیقه به مطالعه و خواندن می پردازم و بیست دقیقه بعد را به تمرین نوشتن و جمله سازی اختصاص می دهم. در بیست دقیقه انتهایی می توانم بر روی مهارت گرامرم تمرکز داشته باشم. روز هفتم رو می توانم استراحت کنم یا به مرور و تکرار هفته ای که گذارندم بپردازم.
دلیل اصلی که از یک ساعت شروع می کنیم تلاش برای خلق یک عادت جدید هست. از حرکتهای ناگهانی اجتناب کنید. بدون تمرین هیچ کس قادر نخواهد بود روزی بیشتر از پنج یا شش ساعت انگلیسی بخواند. اگر هم شروع کنید به احتمال زیاد بعد از مدتی رها خواهید کرد. پس بعد از گذارندن هفته چهارم شروع به افزایش منطقی یک ساعت کنید. برای مثال می توانیم مدت زمان را به 75 دقیقه در روز افزایش داده و برای دو هفته در روز این مدت را صرف آماده شدن برای امتحان کنیم. بعد از سپری کردن موفقیت آمیز دو هفته مدت زمان را مجدد افزایش می دهیم. این روند ادامه دارد تا به حداکثر مدت زمان و ظرفیتمان برسیم. طبیعتا با افزایش زمان مطالعه روزانه شما باید مدت زمانی را که برای هر مهارت صرف می کنید بیشتر کنید.
و کلام آخر!
کسب نمره مورد نظر در امتحان تافل امکان پذیر هست به شرط اینکه برنامه درست و اصولی داشته باشید. هر روز متعهدانه و بدون هیچ بهانه ای کار درست را برای رسیدن به موفقیت انجام دهید. حفظ امیدواری و انگیزه برای شما در طول مسیر خیلی مهم هست. به یاد داشته باشید که می خواهید کار بزرگی انجام دهید و کارهای بزرگ یک شبه انجام نمی شوند.
امیدوارم این نوشته براتون مفید بوده باشه و به شما کمک زیادی در مسیر آماده سازی امتحان تافل کند. اگر دوست داشتی خوشحال میشم نگاهی به مطالب زیر بندازین.
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.